Çatallı mı çatallı proje Çataltepe!

Çatallı mı çatallı proje Çataltepe!
Yayınlama: 29.09.2024
12
A+
A-

Bursa’nın en sorunlu projelerinin TOP-10 listesi yapılsa, Çataltepe Büyük Esnaf Sanayi Sitesi projesi ilk üçe girer herhalde…

SELAHATTİN ADIGÜZEL / BAŞKA GAZETE

2011’de temeli atılan projenin ne inşaatı bitiyor ne sorunları…

Yaklaşık 3 bin 500 üyenin mağdur olduğu ileri sürülüyor…

Oysa ne iyi niyetlerle hazırlanmıştı proje…

Kentin mahalle ve sokak aralarında kalmış, çevre, gürültü ve görsel kirliliğe yol açan sağlıksız, güvenlik riskli küçük-orta ölçekli işletmeleri, imalathaneleri o sanayi sitesine taşınacaktı…

Hem Bursa halkı hem oralarda çalışanlar rahatlayacaklardı…

BESOB, bürokratik işleri kolaylaştırmak için TOKİ’yi de ortak etmişti bu projeye…

Ne var ki, akademik odaları, çevreciler ve dönemin CHP İl Başkanlığı projenin yerine itiraz ederek konuyu yargıya taşıdı…

Yargı süreci uzadıkça TOKİ‘nin hevesi kaçtı, projeyi BESOB’un kucağına bırakıp uzaklaştı.

Projede güncelleme yapıp küçülmeye gitse de altından kalkamayacağını anlayan BESOB da BESKOOP adı altında bir kooperatif kurdurarak sorumluluğu hisseleriyle birlikte oraya devretti…

Böylece sorundan sıyrılırız zannedildi ama sorun daha da çatallaştı!

BESOB’un efsane başkanı Arif Tak’ı koltuğundan etti sonunda…

Yerine gelen Başkan Fahrettin Bilgit, sorunu çözmek için elinden gelen gayreti gösteriyor fakat şu ana kadar olumlu bir gelişme yaşanmadı.

BESKOOP bildiğini okumaya devam ediyor.

Çataltepe mağdurları kurdukları ÇATSANDER adlı dernek kanalıyla seslerini duyurmak için Bursa ve Ankara’da çalmadık kapı bırakmadılar.

Sosyal medyada da gündemde tutmayı başarıyorlar sorunu…

ÇATSANDER‘in kurucuları arasında yer alan Aydın Çitil’in sosyal medyadaki son paylaşımı oldukça dikkat çekiciydi…

Çitil‘in iddiasına göre, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in bile hissesi varmış Çataltepe’de!

Muhtemelen projenin değerini ve talebi artırmak isteyen eski Başkan Arif Bey’in hatırına yazıldı Bendevi Başkan da…

Yoksa koskoca esnaf teşkilatının ve aynı zamanda Ankara Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı olan Palandöken‘in ne işi var Kestel’deki sanayi sitesi projesinde?

Projenin durumunu gördükçe Tak’ın kulaklarını çınlatıyor mudur acaba?

ÇATSANDER şu Çataltepe mağdurlarının tam listesini yayınlasa da yatırımda çatala takılan diğer sürpriz isimleri de öğrense Bursa kamuoyu…

Kaçı Bursa esnafı, kaçı Ankara esnafı ve siyaset esnafı?

Belki de projenin gecikmesindeki keramet o üye listesinde saklı!

Bendevi Başkan gibi ömrü esnaf teşkilatlarında geçmiş bir isim projeye yazıldıysa vardır bir bildiği, karamsar olmasın mağdurlar, Çataltepe er ya da geç Kaşıktepe’ye dönüşecektir!

Bu kez bu köşeye son yıllarda Bursa’nın gündemini sürekli meşgul eden

PINAR YENYİĞİT / BURSADABUGÜN

bir meseleye dair bir nevi baraj sorusu kıvamındaki şu sualle başlamak isterim;

Mevcut konjonktürde yıllardır bir türlü çözüm üretilememesi hasebiyle

sadece Bursa esnafının değil ne yazık ki tüm Bursalıların  problemi haline gelen Çataltepe

düğümü; yereldeki yeni dizayn ile birlikte, yakın gelecekte gerçekten  çözülebilir mi sizce?

Sorunun yanıtına ilişkin düşene dururken sizler;

Bendeniz de Çatallı mı çatallı proje Çataltepe ile ilgili son dakika gelişmelerini sıralamaya başlayalım;

Kördüğüm proje ile ilgili gündemi takip edenler ve de bu köşede .Çataltepe’ye ilişkin yazdıklarımı okuyanlar bilirler;

Esnaf Sanayi Sitesi’nin inşaat çalışmalarını üstlenen kapalı kutu BESKOOP’un geçtiğimiz hafta itibariyle aidatlarını bir gün dahi olsa geciktiren üyelerini noterlerden ihtar çekerek ödenmemiş meblağları faizi ile istediğini ve üyelerin ödeme yapmaması durumunda 2. ihtardan sonra da üyeliklerden atılacaklarını bildirdiğini bir yazı  konusu olarak detayları ile anlatmıştım.

İşte bu gelişme üzerine ortalık ayağa kalktı.

Proje inşaatı kapsamında,  araziye yasal yollardan deyim yerinde ise henüz bir çivi dahi çakmamış olan kooperatifin,  ödemesini az ya da çok geciktiren yatırımcı üyeleri, ellerine birer birer noter tastikli ihtar mektupları geçince, adeta şok oldular ve de tahmin edeceğiniz üzere nerelere ya da kimlere başvuracaklarını şaşırdılar…

Edindiğim bilgiye göre de birçok üye, ‘Yeni mağdurlar’ olarak ‘BESKOOPZEDE’ sıfatları ile, malum kooperatife üye olmayı red eden hak sahibi esnafların kurduğu ÇATSANDER‘in yani Çataltepe Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin kapısını çaldı.

BESKOOPZEDE üyelerin mağdur esnafların derneğinin yöneticilerinden istekleri tek şey de aynen şuydu;

‘Bizleri de derneğe üye olarak kaydedin’

Yine şahsıma ulaşan bilgiye göre BESKOOPZEDE’ler ÇATSANDER’e ancak ve ancak şu koşulla kayıt yaptırabildi ki;

Projenin başladığı ilk yılda iştirakçi olarak kayıt yaptıran hak sahibi esnaf olmaları şartı arandı BESKOOPZEDE’lerde!

Ve de  sonunda  bu şartı yıllar önce zaten yerine getirmiş olan hak sahibi birçok BESKOOPZEDE esnaf, geçen hafta ÇATSANDER’e üye yapıldı.

Bu çok mühim bir gelişmedir tabii ki…

Çünkü BESKOOP yönetimi ve başındaki gölge başkan Erol Köse,

gerçek hak sahiplerinin haklarını, onları önce kooperatife üye yapıp ele geçirdikten ve de sonrasında da onlardan astronomik ödemeler talep edip üyelerin her birini adeta çıkmaza sokup üyeliklerini düşürerek projeye sahip olma planlarını, aşama aşama hayata geçirme yolunda ilerlerken BESKOOPZEDE O üyeler çıkış yolunu ÇATSANDER’de  bulmuştur ve bundan böyle dernek üyesi diğer esnaflarla beraber hareket etmeye karar vermiştir.

Geçelim Çataltepe konulu bir başka önemli gelişmeye;

Yine bir süredir takip etmekteyim…

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı  Mustafa Bozbey göreve geldiği günden bu yana  aynen Bursaspor mevzusunda olduğu gibi şehrin bir türlü çözülemeyen sorunlar yumağı yılan hikayesi projesi Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi ile de alakalı her bir  gelişmeyi dikkatinden kaçırmıyor ve birebir takip ediyor.

Gözlemim  şudur ki;

Mustafa Başkan Çataltepe’deki düğümü çözmekte cidden kararlı ve bu konuda çoktan harekete geçti bile!

Hem de bu mevzuda öylesine kararlı ki Başkan Bozbey;

Bu yıl ki Uluslararası Gastronomi Festivali’nin lansmanını Bursa Siyah İnciri’nin AB tarafından coğrafi işaret korumalı ürün olarak tescil edilmesini de önemseyerek tabii ki, Kestel’in Çataltepe Köyü’nde bir incir tarlasının tam da içinde geniş katılımlı bir toplantı ile gerçekleştirdikten hemen sonra rotasını Çataltepe Sanayi Sitesi inşaatına çevirdi ve ÇATSANDER üyesi mağdur esnafla buluştu.

Bu buluşmayı başından sonuna bizzat takip eden tek gazeteciydim.  Açtıkları pankartlarla ve Mustafa Bozbey’e anlattıkları ile yıllardır mağdur olduklarını ifade eden esnafa aynen şunları söyledi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı:

“Bu projenin asıl sahibi yıllar önce kayıt yaptırıp hak sahibi olan ve de şu anda BESKOOP dışında konum alan 2600”ün üzerindeki gerçek esnaftır!

Daha önce söyledim yine söylüyorum ben bu projeye başında karşıydım ve de esnafımıza her ilçede birer esnaf sitesi kazandırmak şartı ile şehrin dört bir yanında dağınık olarak bulunan küçük işletmelerin bir araya getirilmesinin daha doğru olduğunu düşünmekteydim. Fakat 2012 yılında bu devasa projeye start verildi ancak gelinen noktada tablo içler acısıdır ve ortada binlerce mağdur esnaf vardır.

Çözüm ise bellidir;

Buradan tam da esnaf sanayi sitesinin bulunduğu bu alandan BESKOOP yönetimine ve Başkanı Erol Köse’ye sesleniyorum;

Değerli Kardeşlerim şu anda Çataltepe arazisinden sizlere çağrıda bulunuyorum. Buranın temelinde 2012 yılında İlk ödemelerini yaparak satın alınmasını sağlayan hak sahibi mağdur esnaf var. Derhal hiçbir şart gözetmeksizin koooperatif dışında bulunan  gerçek hak sahibi esnafı üye yapın. Üyelikler gerçekleştikten sonra o günkü ödenen rakamlar bugünkü değerleri tespit edilerek ve de bugün ekstra olarak yapılması gereken ödemeler de dahil edilip tahsil edilerek gerçekten bir çözüm üretmiş olursunuz ve de böylelikle inşaata devam edebilirsiniz…”

Tam da bu cümleyi kurduktan sonra Başkan Bozbey’e şunu sordum;

Sayın Başkan BESKOOP şu anda hali hazırda kendi bünyesinde bulunan ve de az ya da çok ödemesini geciktirmiş olan üyelerine ihtar çekiyor ve 2. ihtardan da sonra üyeliklerden atılacaklarını bildiriyor noter kanalı ile. Aynı BESKOOP sizce dışarıdaki gerçek hak sahibi 2600 esnafı kooperatife üye olara kabul eder mi? Şu anda bu yönetim kendi üyelerini dışarıya atmanın hesabını yapıyor…

Bu sualime Başkan Bozbey’in yanıtı hem çok net, hem de direktti;

Bu işin peşindeyim. Dışarıda kalan üyeleri kabul etmek zorundalar. İlaveten burada bir orta ölçekli sanayiye asla müsade etmem. Burada on tane dükkanı bir sanayiciye vereceksin ve sonra fabrika kuracaksın. Oldu mu? Hiç olmadı… Biz bu işe karşıyız.  

Başkan Bozbey bundan sonra Çataltepe konusunda ne yapacak peki ?

İşte cevabı;

Biz sorumluları bir araya getirerek bu sorunu çözmek istiyoruz. 1. adımı iyi niyetle attık ve taraflarla bir araya geldik.. 2. adımı da iyi niyetle atacağız. Ancak üçüncü adımda Allah Kerim; gerekeni yaparız. BESOB’dan bu projenin BESKOOP’a devri tamamıyla yanlıştır.

Değerli okur, bu yazıya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in mağdur esnafın alkışları ile Çataltepe Sanayi Sitesi inşaatından uğurlandığını ve bir sonraki programına geçtiğini belirtip  ÇATSANDER üyelerinin asıl beklentilerine vurgu yaparak noktayı  koyalım;

 “Çataltepe’de hakkımızın işgal edildiğini kabul eden ve bu hakların teslim edilmesi için adım atan Başkan Bozbey’e ve her bir siyasimize teşekkür ediyoruz. Ancak bizlerin nezdinde  BESKOOP bugüne kadar hiçbir güven ortamı oluşturmamışken  üye olabilmemiz mümkün değildir. BESKOOP bizlere göre proje henüz masada iken başka hesaplarla kurgulanmış bir yapıdır. Ve de BESKOOP ile amaçlanan yine bizlere göre  farklı menfaat ve çıkarlardır. Başkanımız Bozbey bizleri dinliyor ve de konuyu yakınen takip ediyor,  iyi niyetle davranıp gerçek hak sahipleri olduğumuzu üzerine basa basa söylüyor. Fakat BESKOOP’a üye olmak gibi bir seçenek bizleri endişelendiriyor. Ve de herhangi bir kooperatif yapısı ile bu projenin hayata geçebileceğine inanmıyoruz. Yetkisiz bir devirle (7 nolu mutabakat) BESOB marifeti ile TOKİ’den alınan tapuların, BESKOOP’un mülkiyetine bedelsiz bir şekilde geçirilmesi ile 3 bin 159 kişiyi mağdur eden bu çirkin ticaretin, derhal iptal edilmesi gerekmektedir. TOKİ’nin emanetindeki hak sahiplerinin kazanımlarının, BESKOOP’tan alınıp asıl muhattapları olan 2008 yılında projeye iştirak eden Bursa esnafı katılımcılarının her birinin, tek tek mülkiyetine haklarının teslim edilmesi,  gecikmiş de olsa adaletin yerini bulmasına vesile olacaktır. 7. nolu  mutabakatın neden olduğu mağduriyetin araştırılıp kimlerin menfaatine oluşturulduğunun ve bu duruma neden olan makamların o günkü yöneticileri hakkında soruşturma açılması gerekmektedir. Görevini kötüye kullananların ortaya çıkarılması ve gerekli cezai yaptırımlarla muhattap bırakılmaları, mağdurları ve tüm bu haksızlıkların şahidi olan  kamu vicdanını bir nebze olsa da rahatlatacaktır. ”       

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: Habermatik Medya !!