Cep telefonu alımında yeni düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 5 Aralık 2024 tarihli ve 11022 sayılı kararıyla, cep telefonu alımlarında kredi ve taksit uygulamalarına ilişkin yeni bir düzenleme yapılarak telefon alımlarında tüketici kredilerine ilişkin vade …

Cep telefonu alımında yeni düzenleme
Yayınlama: 06.12.2024
2
A+
A-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 5 Aralık 2024 tarihli ve 11022 sayılı kararıyla, cep telefonu alımlarında kredi ve taksit uygulamalarına ilişkin yeni bir düzenleme yapılarak telefon alımlarında tüketici kredilerine ilişkin vade sınırları güncellendi. 20.000 TL’ye kadar olan cep telefonları için 12 ay vade, 20.000 TL üzeri telefonlar için ise 3 ay vade uygulanacak. Yenilenmiş ürünler için de 25.000 TL’ye kadar 12 ay vade, üstü için 3 ay vade geçerli olacak.

Uygulamada, kredi kartı ile cep telefonu alımlarına dair herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Mevcut uygulamaya göre, sıfır veya yenilenmiş ürün niteliği taşımayan cep telefonlarına kredi kartına taksit imkânı tanınmazken, yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonlarında ücret sınırı olmadan 12 ay taksit uygulanabilecek.

“TUTAR SINIRLARI ARTIRILDI”

Tüketici kredileri açısından bazı önemli değişiklikler yapıldı. Fiyatı 12.000 TL ve altında olan cep telefonları için 12 ay, fiyatı 12.000 TL üzerinde olan cep telefonları için 3 ay vade yapılabiliyorken yeni düzenlemeyle beraber yenilenmiş ürün ve sıfır ürün ayrımı getirildi. Tutar sınırları artırıldı.

Yeni düzenlemeye göre vade sınırları şu şekilde:

Fiyatı 20.000 TL ve altında olan cep telefonları için vade sınırı 12 ay, fiyatı 20.000 TL üzerinde olan cep telefonları için ise vade sınırı 3 ay olarak belirlendi.

Yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonlarında fiyatı 25.000 TL ve altında olanlar için vade sınırı 12 ay, fiyatı 25.000 TL üzerinde olanlar için ise 3 ay olarak düzenlendi.

Yenilenmiş ürün statüsünde değerlendirilebilmesi için cep telefonlarının, Ticaret Bakanlığı’nın “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde “yenileme merkezi” veya “yetkili satıcı” niteliğindeki işyerlerinden alınması gerekiyor. Yönetmelikte yenilenmiş ürün, kullanılmış malların yenileme merkezi tarafından sertifikalandırılması ve yenilenmesi sonrası satışa sunulmuş hali olarak tanımlanıyor. Yenileme merkezleri ise, Ticaret Bakanlığı ya da Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen standartları taşıyan, yenileme yetki belgesiyle faaliyet gösteren tüzel kişilerden oluşuyor

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: Habermatik Medya !!