CHP Bursa İl Kadın Kollarının “Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanındığı 90. yılında” düzenlediği; alanında uzman isimlerin konuşmacı olduğu ve kadın haklarının anlatıldığı “Hakkın Var” paneline il başkanı Nihat Yeşiltaş, geçmiş dönem il başkanı Şahin Gençal, Parti Meclisi Üyesi Canan Taşer, Kadın Kolları MYK Üyesi Fatma Özgür, İl Kadın Kolları Başkanı Nigar Bölüker ve yönetim ekibi, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Aydın Saldız, Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, İl Yöneticileri, İlçe Kadın Kolları Başkanları ve örgütün katıldı.
İl Kadın Kolları Başkanı Nigar Bölüker; “Kadınların güvenli, adil ve huzur dolu bir toplumda yaşamak için verdikleri mücadelede yanlarında olmaya devam edeceğiz. Kadının toplumun her alanda var olabilmesi sos adaletin bir şartıdır. Sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu kadınların politik, sosyal, ekonomik, kültürel olarak desteklenmesinden geçer. Demokratik, ileri bir toplum için, kadınların etkinlik alanları genisletilmeli, güçlendirilmeli, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklar sağlanmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, kadınların olmadığı bir siyasi ve sosyal yaşamda toplumsal ilerlemeden. bahsedilemez.” dedi.
KADIN VARSA DEMOKRASİ VAR KADIN EŞİTLİK VAR KADIN VARSA HAKLAR VAR..
Bölüker; ” Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” sözleriyle, toplum içinde kadınlara verdiği değeri her fırsatta dile getirdi. Öyle ki birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara ‘seçme ve seçilme hakkı’ verilmesini sağladı. Kadınlar, bu siyasal haklarını aynı yıl yapılan belediye seçimlerinde kullandı. Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinde kadın belediye başkanı seçildi. Sadiye Hanım, Türkiye’nin ilçede seçilen ilk kadın belediye başkanı olarak adını tarihe altın harflerle yazdırdı. 1933 yılında ise kadınlara muhtar olma ve köy heyetini seçme hakkı tanındı. Türkiye’nin ilk kadın muhtarı ise, Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere Köyü’nde yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin Hanım oldu. Kadınların seçme-seçilme hakkını elde ettikten hemen sonra 1935 yılında gerçekleşen ilk seçimlerde meclisteki 395 vekilin 18’i kadındı. Bu da yüzde 4,6’lık bir oranla dünyada ikinci sıraya karşılık geliyordu. İlk kadın milletvekilleri arasında Hatice Özgener, Ferruh Güpgüp, Şekibe İnsel, Sabiha Gökçül, Mihri Pektaş, Nakiye Elgün gibi isimler öne çıktı. Sonraki yıllarda ise, Halide Edip Adıvar gibi milletvekilleri de Meclis kürsüsünde siyaset yapmaya devam etti. Çok partili siyasal yaşama geçildikten sonra ilk kez bir şehirde kadın belediye başkanı seçildi. 3 Eylül 1950 tarihinde yapılan yerel seçimlerde 27 üyesi bulunan Mersin Belediye Meclisine seçilen Müfide İlhan, ilk kadın il belediye başkanı oldu. Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde 1934 yılından önce kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuştuğu ülke sayısının 28, fiilen milletvekili seçildiği ülke sayısının 17 olduğu göz önüne alındığında, Atatürk döneminde elde edilen bu hakkın kıymeti daha net ortaya çıkıyor. Biz kadınlar demokrasiyi yaşatacağız bu kazanımları unutturmayacağız!” dedi.