Konut artık yatırım aracı olmaktan çıktı!

2024 yılının ilk yarısında Türkiye’de konut satışları beklenmedik bir şekilde düşüş gösterdi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,3 azalarak 279 bin adete gerileyen satışlar, sektörde dikkat çeken bir tablo oluşturdu. Bu durum, konut …

Konut artık  yatırım aracı olmaktan çıktı!
Yayınlama: 16.10.2024
0
A+
A-

2024 yılının ilk yarısında Türkiye’de konut satışları beklenmedik bir şekilde düşüş gösterdi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,3 azalarak 279 bin adete gerileyen satışlar, sektörde dikkat çeken bir tablo oluşturdu. Bu durum, konut fiyatlarındaki hızlı artış, konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi, krediye erişimin zorlaşması ve ipotekli konut satışlarındaki azalma gibi faktörlere bağlanıyor.

KPMG tarafından yayımlanan rapora göre, İstanbul Türkiye genelinde en fazla konut satışının gerçekleştiği şehir oldu ve bu dönemde Türkiye genelinde konut fiyat endeksi (KFE) 1.230,5 seviyesinde seyretti. Endeks, bir önceki yılın aynı dönemine göre %52 artış gösterdi ancak reel bazda %9,8 düşüş yaşandı. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki endeks değerleri nominal olarak bir önceki yıla göre sırasıyla %40,4, %63,9 ve %49,5 oranlarında arttı.

EV SAHİPLERİ ARTIK EVİNİ SATIP İŞ YERİ ALIYOR!

Hükümetin uygulamada tuttuğu yüzde 25 kira sınırı yüzünden ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya gelmeye devam ediyor. İstediği zammı alamayan ev sahipleri evlerini satmaya başladı. Evini satabilen artık iş yeri alıyor.

Gayrimenkul uzmanları konutun yatırım aracı olmaktan çıktığını dikkat çekerek “ev sahipleri artık 7-8 milyon liraya daire yerine sanayi dükkanı almaya yöneldi, diyor.

Kiralara gelen yüzde 25 zam sınırı konutu yatırım aracı olmaktan çıkardı. İstediği zammı yapamayan ev sahipleri, artık evlerini satışa çıkarıyor. Evini satan yatırım amaçlı iş yeri alıyor.

KİMSE YATIRIM İÇİN KONUT ALMIYOR

Birkaç yıl öncesine kadar TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25’le sınırlandırılmıştı. Yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamıyor. Ev sahipleri de çözümü evlerini satmakta buluyor. Ev sahipleri kiracılara istedikleri zammı yapamadığı için evlerini satılığa çıkardılar. Talep olmadığı için dairelerinin prim yapma oranı, değer oranı da düşük seviyede devam ediyor.

KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKIYOR

Özellikle Trakya bölgesinde yatırımcılar artık konut almaya değil de iş yeri almaya yöneldi. Yani küçük metrekarelerde fabrikaları, sanayi dükkanlarını alıp yatırımlarını bu şekilde yapıyorlar. Örnek vermek gerekirse, 300 metrekarelik bir sanayi dükkanını, metrekaresi 900 dolar, 1000 dolar gibi satın alıyorlar. Yani 270 bin dolardan satın alıyorlar. TL bazında yaklaşık 7 buçuk milyon TL ye geliyor. Bu 300 m2 işyerini kiraya vermek istediğin zaman kira bedeli yaklaşık 1500 dolar. Bu da 50 bin civarı bir rakama denk geliyor. Ve bunu 150 ayda amorti ediyor.

YATIRIMCI , SANAYİ DÜKKANINI TERCİH EDİYOR

Ekim ayı kira artış oranı iş yerlerinde şu an yüzde 55 oranında . Konutlarda ise yüzde 25 olduğu için yatırımcı, artık yatırımlarını iş yerlerine, sanayi dükkanlarına yani bütçesine uygun yerlere yapıyor. Örnek 7-8 milyon liraya daire almak değil de bunun yerine sanayi dükkanı almaya yöneldi. Bütçesi daha fazla olan daha büyük metrekareyi tercih ediyor ya da 2 tane dükkanı yan yana alıyor. Daha büyük bir iş yerine daha büyük bir sanayiciye, fabrikaya kiraya veriyor.

İş yerlerinde kasım ayında yapılacak kira artış oranı ise ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla yüzde 54,26 olarak kayıtlara geçti.

patronlardunyasi.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: Habermatik Medya !!