En eski el sanatlarından süpürgecilik, teknolojiye yenildi. Edirne’de bu geleneği 53 yıldır sürdüren Hamdi Gaspar, kentte kalan 20 ustadan sadece biri… Gaspar, kentte 30 yıl öncesine kadar 300 ustanın çalıştığını söyledi.
Edirne Süpürge Borsası’nda her biri mesleğinin son temsilcileri olan süpürgeciler, mesleklerinin yaşaması için ter döküyor.
30 yıl öncesine kadar bine yakın kişinin geçim kaynağı olan, 300 ustanın yer aldığı Edirne’deki Süpürge Borsası’nda bugün geriye sadece 20 usta kaldı.
Ustalar teknolojiye yenik düşen mesleklerini zorlu şartlara rağmen sürdürmeye devam ediyor.
Her ustanın elinde şekillenen süpürgeler, çeşitli yapım aşamalarından geçtikten sonra hazır hale geliyor.
“BU İŞİ YAPAN 300 FİRMA VARDI”
Çıraklıktan başladığı mesleği yarım asırdan fazladır sürdüren Hamdi Gaspar, şunları söyledi:
“Süpürgecilik mesleğine aslında çocuk yaşta başladım diyebilirim. Çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan sonra ustalığa geçtim. O dönemlerde burada çok iş yeri vardı. Bu meslek üzerine 300 tane firma vardı. Daha sonra 1969’da askere gittim 1971’de askerden geldiğimde iş yerimi kurdum. O günden bugüne devam etmekteyim. Meslek çok zor. El emeği, göz nuru. Yani artık şu son günlerde yeni nesil de işçi olarak yetişmedi. O yüzden iş üretimi de çok azaldı. 300 tane iş yerinden şu anda 10 tane firma kaldı.”
“Teknoloji her geçen gün kendini yeniliyor. O yüzden üretim düştü. Tüketim daha da fazla düştü. Önceden üretim olarak Edirne’de üretilirdi. Türkiye’de bunun üstüne bir ham madde çıkmazdı. Bölgemizde çok kaliteli ham madde yetişiyordu. Şimdi ham maddenin üretimi de süpürge kullanımı da çok düştü. Türkiye’nin her yerine burada hem ham madde olarak hem de hazır süpürge olarak gidiyordu bundan 30 yıl önce. 300 firma bunlara cevap veriyordu o günlerde. Edirne ekonomisine çok büyük bir katkı sağlıyordu.”