Meslektaşımız Osman Çetin, iş insanı BİLDEF Başkanı Ramazan Alp’i ziyaret ederek özel bir röportaja imza attı.
Osman ÇETİN; Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde hem esnaf hem de otobüs firmalarına acentelik hizmeti veren bir şirketin sahibisiniz. Bize Bursa Terminali’ni anlatır mısınız?
Ramazan ALP;Şehirlerarası Otobüs Terminali Türkiye’nin örnek Terminallerinden biridir. Boykoop olarak bilinen 20 küsur yazheneci tarafından Yap İşlet Devret Projesi ile yapıldı ve işletim süresi sonunda belediyeye devredildi. Bursa’mızın giriş ve çıkış noktası olması hasebiyle adeta şehrimizin aynası konumundadır. Derli toplu, güvenli, temiz ve esnafının güler yüzlü olması hasebiyle hemşehrilerimizin gönül rahatlığıyla huzur bulduğu ve güzel bir yolculuğa başladıkları bir mekandır.
Osman CETİN ;Kaç yıldır burada esnafsınız? Yaşadığınız ilginç bir anı var mı?
Ramazan ALP; 1970 ler den, ben ise 1980 li yıllardan beridir bu terminaldeyim. Geceleri yazhane de katiplik yapar, gündüzleri de okula giderdim. Muavinlikten çığırtkanlığa kadar bu terminal’in her işini bilirim. Bu süre zarfında hüzünlü ve duygulu bir sürü olaya tanıklık ettim, birçok anım var tabi ki.
Osman ÇETİN; Terminali 24 saat hizmet verilen bir yer. Günlük ortalama kaç kişi gelip gidiyor? Bu zaman zarfında karşılaştığınız zorluklar var mı?
Ramazan ALP; ortalama 50 bin kişinin gelip geçtiği, her kesimden insanın uğradığı bir yer. İnsanın olduğu her yerde illa ki kolaylıklar, zorluklar, sorunlar olacaktır. Hatırladığım kadarıyla afaki bir bir zorluğu yaşamadım.
Osman ÇETİN;Terminal yönetimi sizlere ne gibi hizmetler sunuyor?
Ramazan ALP; Genel de temizlik, güvenlik, işleyişin sağlanması vb. konularda hizmet veriyor. Her dönem de bir uyum ve ahenk içerisinde çalışılmıştır. Ufak tefek sorunlar olsa da birlikte oturulup konuşulmuş ve çözüm noktası üretilmiştir.
Osman ÇETİN;Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan kaç firma var? Kaç kişi yolculuk yapıyor? Ciroları hakkında bilginiz var mı?
Ramazan ALP; Genelin de 400 e yakın otobüs firması var. Bursa’da ise 200 e yakın firma şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığı yapıyor. Yaklaşık 6000 civarında otobüs ile Türkiye genelinde yılda 100 milyon yolcu taşınıyor ve 30 milyar ciro yapılıyor.
Osman ÇETİN;Gördüğümüz kadarıyla büyük bir sektör. Bu sektörde İstihdam sayısı hakkında bir bilginiz var mı?
Ramazan ALP;Her otobüste iki-üç şoför, muavin ve host çalışıyor. Ayrıca yer hizmeti veren personeller var, bilet kesen yazhane çalışanları var. Türkiye genelinde ki terminallerin simitçisinden, çaycısına, tamircisinden, hediyelik eşya satan büfecisine kadar tüm esnaflarını ve yan sektörlerini ele aldığımız da milyonlarca kişinin istihdam edildiğini görüyoruz.
Osman ÇETİN;Otobüs Firmalarının en önemli sorunları nelerdir?
Ramazan ALP; yolu taşımacılığının şu anda en önemli sorunu akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasıdır. Zira otobüs taşımacılığı sektöründe en fazla gideri akaryakıt kalemi oluşturmaktadır.
Birde havayolu ve demiryolu taşımacılığının artmasıyla kara yolu yolcu taşımacılığının rekabet gücü düşmüş ve her geçen gün kan kaybeden bir sektör haline gelmiştir. En önemli iki sorun bunlardır.
Osman ÇETİN;Otobüs Firmaları arasında fiyat farklılıkları var mı? Bilet fiyatları neye göre belirleniyor?
Ramazan ALP;Ulaştırma Bakanlığı 6 ayda bir kilometre bazlı taban ve tavan fiyat olarak bilet fiyatlarını belirliyor ve bunu firmalara tebliğ ediyor. Örneğin 200 km lik bir mesafenin taban fiyatı 300 tavan fiyatı 500 TL olarak belirlediyse isteyen firma kendi şirket politikalarına göre bu fiyat aralığında biletleri kesebiliyor. Yani illaki firmalar arası fiyat farklılığı oluyor?
Osman ÇETİN;Acentelik hizmeti veren yazhane esnafının sorunları var mı?
Ramazan ALP;Acentelik hizmeti veren yazhaneciler sattıkları bilet üzerinden komisyon aldıkları için özellikle internet üzerinden alınan biletlerde çok cüzzi bir gelir elde ediyor veya hiçbir gelir elde etmiyorlar. Büyük global şirketler bir yazılım sayesinde 81 il ve 922 ilçe de ki acentelik hizmeti veren yazhane esnafının adeta ekmeğini elinden almaktadır. En büyük sorun budur.